Artiklar

Här hittar du ett urval av mina artiklar.

Flamman

”Spice Girls fick mig att vilja starta band”
Idoler kan öppna dörren till en ny värld och få en att göra sådant man inte trodde var möjligt. Det menar Sara Hansson, aktuell med den hyllade boken Vi håller på med en viktig grej.

Teatern som plåstrar om världen
Deras framgång har nästan blivit deras död. Barnteatern BUS kämpar för sin egen existens men ambitionen är som alltid: att rädda världen.

SVT Debatt

Sluta låtsas som att vi fattiga inte finns
Det kändes som att någon annan än jag borde ta den platsen men jag kan bara inte låta bli att yttra mig om detta. För när jag läser i tidningen och hör folk säga i TV att fattiga människor egentligen inte finns i Sverige vill jag sticka mitt kontoutdrag under näsan på er och skrika ”vad fan är det här då!”

Folket i Bild

Ropen skalla – nattis åt alla!
Att alla föräldrar inte har nio till fem-jobb är de flesta medvetna om. Ändå utgår man från att det bara är under dessa tider som vi har behov av barnomsorg.

Hon berättar om det förbjudna
Viktoria Myrén vill att vi ska bjussa mer på våra dåliga erfarenheter. Hennes debutroman I en familj finns inga fiender handlar om vår tids största tabu. Att misslyckas som mamma.

Kriget mot de fattiga
Sverige, ett av få länder i världen som länge klarat sig undan krig och svältkatastrof. Vi borde ha de bästa förutsättningarna att föra ett krig mot fattigdomen istället för mot de fattiga.

Victorias slott upprör folket
Ytor som tidigare varit till för allmänheten blir kronprinsessans privata egendom. Nationalstadsparken som enligt lagen ska ge rekreationsmöjligheter åt stadsbor belägras med järnstaket, övervakningskameror och beväpnade vakter. Men allmänheten förväntas vara glad och tacksam. Vi får ju trots allt komma nära en prinsessa.

SvD

Nico föddes med tvetydigt kön
För att få ett personnummer måste du vara antingen man eller kvinna. Att vara mittemellan eller ingenting är inte möjligt i dagens samhälle. Ändå föds barn med tvetydigt kön. Nico, tre år, föddes med så kallad mosaikuppsättning av kromosomer.

Fostran till flicka blev pojkes död
Kön spelar roll. Kön kan skapas på medicinsk och kirurgisk väg. Det hävdade den amerikanske psykologen John Money som på 1960-talet genomdrev ett berömt och beryktat experiment. David Reimer föddes som pojke, opererades till flicka, men bytte kön igen som vuxen. Senare tog han sitt liv.

”Folk tittar extra mycket jag tar av mig tröjan”
När Viktor, 18 år, fick bröst i puberteten trodde han att det var fett. Först vid 17 fick han diagnosen Klinefelters syndrom, en form av intersexualism. Nu försöker han hantera insikten om sitt tillstånd, som bland annat innebär att han är steril.

Få vill vänta med operation
Praktiskt taget alla föräldrar till spädbarn med avvikande könsorgan väljer att operera så att barnen får en identitet som antingen pojke eller flicka. Men debatten om det lämpliga med det har nått Sverige.

Hus & Hem

Pippi regerar
Det råder en bevingad trend i inredningen i vår. Fågelinfluensans tid må vara förbi men fågelinfluenserna är desto större!

Ljus i skymningen
Nio favoriter att lysa upp de sista ljuva sommarkvällarna med.

Sommarpratare
Nu är det dags för årets sommarpratare. Med en bärbar radio behöver du inte missa din favorit.

Succé för Hus & Hems första inredningskurs
I helgen hölls den första av Hus & Hems tre inredningskurser. Inspirerande, lärorikt – och jättekul, lyder omdömet från deltagarna.

Remake, rockigt och färgglatt på Vintagemässan
Vintagemässan bjöd på en kompott av färgglada kreationer, återanvändning och rockiga barnkläder.

Icakuriren

Hur slår finanskrisen mot ”vanliga familjen”?
Ena dagen svarta löpsedlar om räntechock, nästa dag rubriker om hur vi ska tjäna på krisen. Men hur påverkas en vanlig familj av finanskrisen? Vi hälsar på hos familjen Schmidt-Rasmussen.

På tapeten: Claire Wikholm
Aktuell som Gun Backlund i ”Vi hade i alla fall tur med vädret – igen” som spelas in nu.

På tapeten: Isabelle Halling
Aktuell som programledare i ”Sommartorpet” i SVT1.

ETC

Barskrapad
Barbara Ehrenreich fick ofta höra av sina föräldrar att hemligheten bakom framgång är att jobba hårt. Men under arbetet med boken Barskrapad fick hon tydliga bevis på att det ofta är tvärtom. Hårt arbete tar en ingenstans, utom till ett liv med ständig smärta, kliande utslag, konstant hunger och dåliga tänder.

Le Muhr är den nya pandan
Skivaktuella Le Muhr kom till tack vare att basisten Maja Thorén ljög för en konsertbokare som frågade om hon hade ett band. Eftersom han genast gav dem en spelning när hon svarade ja blev hon tvungen att bilda bandet hon hade fabulerat ihop att hon hade. 

Stackars er som har allt
Jag har det jag behöver. Tak över huvudet, el, rinnande vatten, mat på bordet. Men jag klagar. För enligt svenska mått är jag fattig.

Vemod, vetenskap och kärlek i förening
Vemod, vetenskap och kärlek är grundtemat för Mira Eklunds skapande. Hon ser det vackra i sambandet mellan matematik och musik. Just nu är hon aktuell med soloprojektet Lux Lumen.

Queersyntaren Fé en skänk från ovan
Allt för länge har den svenska musikscenen dominerats av tråkiga killband och deras gitarrer. För alla som tycker att det börjar bli enformigt kommer queersyntaren Fé som en skänk från ovan.→

Den stora konspirationen
Då och då förs det fram kritik över hur samhället behandlar frånskilda pappor. Nu senast var det tidningen City som blåste liv i myten om hur ett ondskefullt nätverk av kvinnor hindrar ”rättslösa” pappor från att träffa sina barn.

”Fisken behövs i haven”
Isabella Lövins bok Tyst hav – jakten på den sista matfisken har fått såväl privatpersoner som offentliga upphandlare att sluta köpa torsk. Men för att rädda bestånden krävs fiskestopp – annars kan Östersjön vara utfiskad inom tio år.

”Dålig på att prioritera pengar”
Dante Kinnunen fick jobb som trummis i välkända The Concretes när han bara var 19 år. Dagen då detta skrivs fyller han 21 och ska fira det med att spela med sitt eget soloprojekt, under eget namn.

Varför vill regeringen avskaffa demokratin i skolan?
Delaktiga elever är en tillgång, inte ett problem. Det tycker elever, lärare och rektorer på Linnéskolan i Uppsala. De ställer sig frågande till om beslutsfattarna verkligen vet vad det är de vill förbjuda.→

Italien rensar ut romer
För att lättare identifiera och utvisa illegala invandrare har Italien inlett ett arbete med att registrera romer genom fingeravtryck. Ett eko från rasbiologins tid tycker Nadja Schwartz, rom från Sverige.

Svenska sportföretag får kritik
För sportklädesindustrin går det bra, men de arbetare som tillverkar kläderna och skorna lider fortfarande av dåliga arbetsvillkor. Svenska företag kan göra mer för att stärka deras rättigheter, enligt en ny rapport.

Självmordsvåg på svenska häkten
Sedan i maj i år har 23 personer försökt begå självmord inne på häkten runt om i Sverige. Dessa 23 har stoppats från att fullborda självmorden av häktespersonalen, men igår kväll tog en 27-årig man livet av sig på häktet i Huddinge, samtidigt som tre andra självmordsförsök gjordes på tre andra häkten.

Läs annat jag skrivit i ETC här