Ropen skalla – nattis åt alla!

Artikel publicerad i Folket i Bild nr 9/2010

Att alla föräldrar inte har nio till fem-jobb är de flesta medvetna om. Ändå utgår man från att det bara är under dessa tider som vi har behov av barnomsorg.

Sjuksköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, servitriser, kockar, hotell-receptionister… ja listan på yrken där man behöver vara tillgänglig på andra tider än de vanliga kontorstiderna kan göras lång. Framför allt handlar det om yrkesgrupper som finns inom LO-förbunden. Bland Saco:s medlemmar är regelbunden arbetstid utanför kontorstid inte alls lika vanligt. Enligt rapporten Varför finns det inte Nattis när det finns Dagis? arbetar 57 procent av de tillfrågade på obekväma tider för att de måste göra det, för att schemaläggningen kräver det eller för att det inte går att få något dagtidsarbete. Endast 20 procent arbetar oregelbundet för att de själva vill det.

Hur gör man då om man ska gå till jobbet samtidigt som andra familjer sätter på Bolibompa, om man inte har en partner som kan täcka upp och dagis stänger redan vid fem-sextiden?

Elin Junström arbetar som sjuksköterska och var under sina första yrkesår ensamstående med sonen Viktor. Möjligheten att jobba endast dagtid fanns inte så för att få ihop det fick hon be grannar och vänner om hjälp.

– Det var aldrig så att jag inte kunde få en barnvakt men ibland fick jag kanske fråga sju, åtta stycken innan jag fick ett ja.

Att ständigt be vänner och bekanta vakta ens barn kan kännas jobbigt i längden så när Elin gick från att vara studerande undersköterska till färdig sjuksköterska med lön började hon betala barnvakterna.

Trots att det i Elins kommun fanns ett så kallat nattis valde hon att inte ansöka om plats där. I och med att nattiset låg på andra sidan stan och långt bort från hennes jobb skulle det ha inneburit för mycket krångel att åka fram och tillbaka, det kändes enklare och bättre för Viktor att ha barnvakter nära hemmet.

Elin anser dock att samhället kunde bli bättre på att stödja ensamstående. Antingen genom att arbetsgivaren skulle ha skyldighet att erbjuda dagtidsjobb eller ännu hellre – att det fanns fler jouröppna dagis eller barnskötare som kunde komma hem till familjen.
– Den här frågan berör ju så många – inte bara ensamstående, så egentligen är det konstigt att den inte tas upp mer. Tyvärr tycker jag att det går bakåt snarare än framåt när det gäller detta. Jag tycker att frågan har glömts bort.

De rödgröna har dock gjort fler nattöppna dagis till ett vallöfte och säger sig beredda att avsätta 200 miljoner kronor från 2011 för detta. Kommunal och Hotell- och restaurangfacket kräver att barnomsorgen görs neutral och omfattar alla föräldrar, oberoende av vilka tider man måste arbeta. Barnomsorg utanför kontorstid är en angelägenhet för hela samhället menar de, inte bara för deras medlemmar. Tillsammans med Handelsanställdas förbund och Makalösa Föräldrar skriver Kommunal och HRF i en debattartikel i Sydsvenskan (21/6-10) att de är starkt kritiska till att den nya skollagen inte tvingar kommunerna att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid.
”Den borgerliga regeringen måste ställas till svars: Varför backar inte lagstiftningen upp arbetslinjen, utan tvingar människor ut i arbetslöshet?”

Enligt skollagen ska alla kommuner erbjuda barnomsorg alla tider på dygnet för dem som behöver det. Men den nya lagen är formulerad så att kommunerna bör erbjuda barnomsorg – inte att de måste. Det har blivit upp till kommunerna själva att avgöra om de vill erbjuda nattis. En majoritet av landets 290 kommuner väljer att inte göra det. År 2008 erbjöd hälften av kommunerna nattis, i dag är det endast var fjärde som gör det. Enligt Makalösa Föräldrars ordförande Per-Erik Pallin är rätten till barnomsorg på obekväma tider den viktigaste valfrågan. I sin senaste ledare skriver han att ”den politiker som står fast vid arbetslinjen, och ser värdet i människors möjlighet att själva försörja sin familj, kommer få min röst i september”.

Under artikeln kommenterar en ensamstående mamma vid namn Malin så här: ”Jag sa upp mig från mitt jobb den 19 augusti på grund av att kommunen inte erbjuder barnomsorg på helger, samt att kommunen avslog min ansökan om ledighet på mitt helgpass… så chefen begärde att jag skulle säga upp mig. Det är så fruktansvärt nedvärderande att bli behandlad på detta sätt… och hur många dagtidsjobb finns det att söka? Jag vet inte hur det ska gå för mig och mina barn. Jag är ensamstående. Var är välfärden alla pratar om?”

Många skiftarbetande föräldrar gör likadant som Elin Junström, löser det genom att pussla med barnpassning från släkt och vänner, eller betalar för en privat barnvakt. Men många tvingas också precis som kvinnan i citatet ovan att tacka nej till jobb eftersom de helt enkelt inte har någonstans att lämna barnen. Då riskerar de dessutom att bli av med a-kassan eftersom de när de tackar nej till jobb inte anses stå till arbetsmarknadens förfogande.

Bortsett från det uppenbart destruktiva med att mammor blir utan både jobb och a-kassa så kan man också fråga sig varför en regering som gått till val på arbetslinjen inte ställer högre krav på kommunerna. Borde det inte löna sig att se till så att fler människor kan jobba? Det kan även tyckas märkligt att det trots att vi sedan länge lever i ett dygnet runt-samhälle inte går att få barnomsorg efter klockan sex på kvällen. Och är det verkligen rimligt att föräldrar ska behöva betala för privata barnvakter för att kunna gå till jobbet? Ska inte samhällets grundläggande serviceutbud vara till för alla?

Elin tror att en anledning till att frågan inte hamnar högre upp på dagordningen kan vara att den berörda gruppen inte är den mest högröstade i samhället. Som ensamstående har man kanske varken tid eller kraft att engagera sig och protestera menar hon men tillägger också att dem som drabbas allra värst är barnen.
– Här kan man verkligen snacka om den minst resursstarka gruppen. Barnen har ju ingen talan alls, men det är de som får lida av att få sova hos olika barnvakter hela tiden, ibland kanske det blir hos någon de knappt känner.

Oron för att sonen skulle känna sig otrygg var det hon själv tyckte var värst under tiden hon var ensamstående och jobbade natt.

Läs fler av mina artiklar här

3 comments to Ropen skalla – nattis åt alla!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>